Friday, February 15, 2013

Diagram Kecemerlangan

Salam

Ketika berumur 10 tahun, guru sekolah pernah bertanya kepada seluruh murid kelas tentang cita-cita masing2 dan pastinya jawapan ketikan itu hanya kedengaran … guru, peguam , doktor dan akauntan! Ahli muzik memang tak kedengaran lagi .... Tetapi ketika itu jawapan sir hanyalah,


“cita-cita saya nak jalan - jalan pusing satu dunia, cikgu ….”
Guru, “ialah tapi kamu mesti ada satu cita2 yang membolehkan kamu pusing dunia …”

“saya tak tahu …tapi bapa saya dah pusing satu dunia …..dia kata jauh perjalanan luas pengalaman …itu yang termahal dalam hidup kita!!”

Sementara menunggu keputusan peperiksaan SPM … sir berpeluang kerja ikut kapal yang bernama "Gadis Langkasuka" sebagai ‘steward’ … dan disaat rakan2 sebaya kerja kilang, sir berpeluang belayar ke Langkawi, Medan dan Phuket.

Sungguh menarik pengalaman menjadi anak kapal … maka selepas itu terus memohon ALAM, Melaka untuk meneruskan cita2 untuk belayar satu dunia. Malangnya keputusan yang mendapat tentangan yang hebat tahap dewa maka terpaksalah masuk ‘U’ dan lupakanlah cita2 pusing dunia.

Allah Maha Kuasa …cita2 seawal usia masih tercapai ..selepas berkerja pelbagai peluang pusing dunia terus menjadi kenyataan …hingga ketahap tak mahu lagi.

Alhamdulillah syukran …Kali sir ingin berkongsi Diagram Kecemerlangan SirNoordin


Mula kan dengan langkah berikut : -

1. Menetapkan visi amatlah penting walaupun seawal usia kita mungkin tidak mengerti mengapa..
2. Muhasabah diri selalu agar mengerti kekuatan dan kelemahan diri
3. Tetapkan sesuatu yang mampu dicapai yang selari dengan visi anda
4. Pastikan kaedah atau aktiviti untuk mencapai misi dan visi anda
5. Nilai pencapaian anda dari masa ke semasa
6. Terus berfikir bagaimana untuk terus maju kehadapan

Jadikanlah diagram Kecemerlangan SiRN ini suatu yang mampu memotivasikan kita dalam meneruskan hidup dan kehidupan. Sebuah kehidupan amatlah tidak menarik jika tidak ada perjuangan dan cabaran … kerana inilah yang membuatkan kita kuat dalam menghadapi cabaran yang baru.

Semoga Berjaya … insyallah

No comments:

Post a Comment