Saturday, December 14, 2013

Menulis CV yang informatif dan menarik - Bah 1

Salam 


Tajuk kali ini atas permintaan adik-adik yang bakal 'graduate', bagaimana hendak menulis CV yang informatif, menarik dan mudah... 


Setiap tahun ribuan 'graduate' dilahirkan dari pelbagai universiti baik dalam negara atau luar negara disamping peluang pekerjaan yang terbatas. Pengalaman sir sendiri apabila syarikat mempunyai beberapa kekosangan, pastinya akan terdapat ratusan CV atas meja sir. Kalau nak baca satu2, boleh berpinar mata... 

Jadi amat penting anda mempunyai CV yang menarik agar terpilih untuk dibaca dan dipanggil temuduga. Kebiasaannya hampir 90% CV yang diterima mempunyai format yang sama. Tidak menarik langsung! Dalam kes begini yang kemungkinan hanya 10% sahaja yang terpilih untuk dibaca...

Seterusnya, haruslah difikirkan dalam memastikan anda berjaya ke langkah seterusnya iaitu temuduga. Bagaimana hendak menghadapi temuduga, itu citer lain!! 

Persoalan pertama: 
Bagaimana menjadikan CV anda antara 10% yang terpilih untuk dibaca?

Persoalan kedua: 
Bagaimana pula CV anda menjadi pilihan untuk dipanggil ke temuduga?


Apakah tujuan menulis CV?
Ramai yang mengatakan menulis CV adalah kerana untuk mendapatkan perkerjaan. ITU ADALAH FAHAMAN YANG SALAH!! 

Tujuan utama kita menulis CV adalah untuk MEMBOLEHKAN KITA LAYAK UNTUK DITEMUDUGA!! Untuk membuka pintu kepada bakal majikan untuk memanggil kita untuk ditemuduga. CV mestilah jelas dengan kehendak majikan tersebut. 

Bukannya CV yang "Syok Sendiri" yang menceritakan pengalaman itu ini begitu begini.... sebagai majikan saya cumakan katakan "Who cares how good you are but most important is how suit you are in my organization..."Tip #1
Pastikan gambar photo anda bersesuaian dan sopan serta menarik perhatian. 

Tip #2
Pastikan CV anda kemas dan menarik perhatian serta tidak terlalu tebal. Gunakan perkataan yang betul...

Tip #3
Pastikan CV kelihatan unik. Kebanyakkan kita mempunyai 'CV standard' yang dihantar kepada syarikat-syarikat dalam pelbagai industri. Setiap industri adalah unik maka 'CV standard' seharusnya di 'customise' kepada keunikan industri tersebut. 

Tip #4
Pastikan anda membuat kajian sesuatu syarikat seperti 'trademark' yang digunakan. Contoh syarikat Emirates - "Fly To Tomorrow" -  tidak salah untuk kita menggunakan ayat-ayat yang digunakan di web syarikat tersebut. Ini menunjukkan kita telah membuat kajian sebelum kita memohon perkerjaan tersebut. Ini akan menarik perhatian pembaca CV anda nanti.

Tip #5
Pastikan jelas dengan "Job description" atau JD. Sekali lagi, anda haruslah 'customise' kan CV anda menjurus kepada apa yang diperlukan. Biarpun anda mempunyai sedikit pengalaman dalam bidang tersebut, anda harus "highlight" berserta sedikit penjelasan. 

Ini adalah sebahagian dari tip-tip CV,,, insyallah kita akan sambung dengan 'format' yang simple yang boleh digunakan dalam menarik minat bakal majikan kita nanti.


Baca link lain di Resume Abe Tegak

SirNoordin Khalid
Smarts Coach

No comments:

Post a Comment