Sunday, December 15, 2013

15-Dec Ianya Bermula 5 Tahun Yang Lalu...

Salam 

Hari ini 15-Dec-2013 tetiba terdetik hati untuk melihat tulisan pertama aku di blog ini dan kebetulan pula hari ini genaplah 5 tahun umurnya blog ini berkongsi cerita agar menjadi tauladan dan sempadan. 

15 Dec 2008 Disini ianya bermula...

Dan Dec ini juga 5 tahun yang lalu sir memindahkan pusat latihan Taekwondo yang asalnya hanyalah dibelakang rumah ke tempat yang lebih selesa yang dinamakan Dojang Smarts. Bermulalah kos dalam penyelenggaraan tempat latihan sebanyak Rm500/sebulan. Dan sepanjang lima tahun juga, kos sewa selalunya dibayar dengan duit poket sendiri demi memastikan kesinambungan latihan untuk adik-adik ini.


Gambar latihan di belakang rumah yang telah beroperasi selama 7 tahun sebelum berpindah ke tempat baru. Walaupun terpaksa menjalankan sendirian disamping kesibukan tugasan kerja luar negara... tidak pernah pula rasa terabai! Alhamdulillah...


Masa berlalu begitu pantas .... 

Teringat kembali suatu petang dalam bulan September 2001... 

Wife, "Abang, petang ada 3-4 orang budak datang nak belajar Taekwondo?"

"Iskk mana depa tahu abang ajar Taekwondo.... argh malaslah ...dah pencen...".

Tiga tahun sebelum itu, sir dah buang semua medal2 kejohanan Taekwondo yang dimenangi atas alasan menyemak dan sudah tidak minat untuk belajar mahupun mengajar! Noktah!

Petang tersebut, datanglah budak2 tersebut yang umur sekitar 6 - 9 tahun ...aduiii kecil2 la pulak... Natasha, Nazurah, Faris dan ... (lupa pulak adik Natasha). Bila dah mula mengajar, terasa amat menghiburkan hati disamping mengurangkan berat badan sendiri. The G factor!! Walaupun terpaksa menjalani latihan di waktu hujan ....adik2 tersebut tidak pernah ponteng menghadiri kelas tersebut. Hu hu hu


Kelas sir mula menjadi perbualan dan dalam tempoh 2 tahun, murid-murid Taekwondo sudah meningkat seramai 44 orang... sewaktu latihan bermula diwaktu petang ramailah pelajar dan ibubapa berehat2 di rumahku. 


Jiran-jiran juga berkumpul untuk melihat latihan dijalankan.Arwah bondaku begitu gembira menyediakan minuman dan makanan untuk adik-adik ini. Keempat-empat pelajar pertama sir telah dianugerahkan talipinggang Hitam Darjah Pertama selepas hampir 8 tahun berlatih. 

Hanyalah sebuah kisah 12 tahun yang lalu...

Insyallah sir dalam proses 'design & renovate' tempat asal mengikut suasana latihan ala2 Korea-Jepun... nantikanlah!


SirNoordin Khalid
15 Dec 2013 

1 comment: