Saturday, July 13, 2013

Thank You from an ITIL Expert

Salam

Email yang diterima dari pelajar Sir yang telah mengikuti program Sir sejak 2010...

Dear Noordin,

Hope you are having a pleasant time.

For sure you know now that I am an ITIL Expert  that after passing such a tough exam ( MALC ).

I would like to thank you "After Allah SWT" for your valuable and considerable guidance, support and effort through out the ITIL journey, and I am absolutely confident that without you, I wouldn't have been able to make it so smooth and within such short period, not mentioning your notable ability of making such topic enjoyable to study and attend the classes.

Hope to see you soon ISA, and enjoy more of your classes in a different topic.

THANK YOU
--
Walid A. Ginawi
Khartoum, Sudan

Kepuasan apabila melihat pelajar yang mengikuti program Sir selama hampir 2 tahun dan akhirnya di tauliahkan sebagai pakar.  Tahniah!

SirNoordin2013
Serendah

Monday, July 8, 2013

Laporan SDS pada 6/7/2013

Salam




Alhamdulillah program yang kami jalankan pada 6hb Julai 2013 di beberapa tempat antaranya: 

i.    Fadzilah Kamsah Academy di Bangi
ii.   PLKN di Heliza Camp, Sepang
iii.  Kinta RiverView, Perak

Untuk SDS di Bangi dan Sepang, team diketuai oleh SirNoordin Khalid serta dibantu oleh Adzeem Mohd, Saifurudin, Sarah, Ezah Daud, Ibrahim, Abu Barzah dan Kak Dell. Sementara SDS di Kinta, Perak, team diketuai oleh Mohd Zaffry serta dibantu oleh Ishak dan Arifin Suratman (TokPin). 




Syukur kepada Allah kerana ilmu yang sedikit untuk memberi kesedaran bahaya jenayah dan keperluan mempelajari seni beladiri sudah mula diterima oleh masyarakat. Dengan Sistem Defensive Smarts (SDS) yang mudah dan efektif akan memberikan keyakinan diri yang tinggi dan juga kefahaman dalam usaha menghindarkan diri dari menjadi sasaran mudah penjenayah.



Program SDS ini dijalankan dalam tempoh 4 jam termasuk teori dan latihan praktikal. Oleh kerana teknik dan taktik yang dikongsikan amatlah mudah sehingga ada peserta mengeleng-geleng kepala kerana tidak terfikir semudah itu teknik yang diajar. Atas kesedaran juga, seorang bapa, ibu dan tiga orang anak gadis mereka mengikuti program kerana pengalaman dan trauma yang dihadapi sebelum ini...



Di PLKN, Sir menunjukkan kelebihan SDS ini dengan hanya sebelah tangan kita mampu melepaskan diri dari dicekik oleh seseorang dan di bantu oleh kekuatan 1o orang lagi. Apa yang diajarkan dalam program SDS hanyalah konsep yang telah dipermudahkan agar semua orang terutamanya wanita dan anak - anak dapat mempraktikan tanpa memerlukan kudrat yang kuat. 



Jurulatih-jurulatih yang kelakar turut mencuit hati peserta yang tidak kering gusi dalam mengikuti kursus ini walaupun terkadang terpaksa menahan sakit dalam melakukan teknik -teknik tertentu.



Peserta juga diberi peluang untuk menunjukkan teknik - teknik yang dipelajari di hadapan jurulatih dan peserta - peserta lain. Peluang tidak dilepaskan... 

Terimakasih yang tidak terhingga diucapkan kepada semua jurulatih yang bertugas...  semoga yang lebam - lebam dah susut kaler hitamnya ...


Terdapat juga laporan SDS di blog Kak Dell 


SirNoordin2013
Smarts Coach
Unversiti Malaysia Pahang 
Pekan

Monday, July 1, 2013

Kembara Sudan (bahagian 3)

Salam

Sudah sekian lama berulang-alik ke bumi Khartoum ini...terasa bagai rumah kedua. Walaupun sering hadir tetap terasa kepayahan untuk menyesuaikan diri.. maklumlah lain cuaca, budaya, makanan, perangai, jalanraya dan macam2 lagi. Sekurang2nya dua-tiga hari juga untuk 'tune' kembali kerangkaian semasa.... Lain padang lain belalang!

Jauh berjalan luas pandangan.... hi hi hi...


Hari ini sir nak kongsi citer-citer pendek yang agak menarik yang dilalui selama di sini ...

Suatu hari kami makan di bawah pokok, kira port selalu lah. Cuma hari ni datang awal sikit jadi kenalah tunggu makcik tu panaskan minyak.... nak makan kuih Sudan namanya tak ingat tapi bentuk macam Masalode...  sambil menunggu kami kami order teh kangkang.

Perhatian: 
Teh kangkang hanya untuk mereka yang perutnya telah diiktiraf oleh bakteria di Sudan, jika tidak pasti anda akan terbongkang dan silap2 jalan terus!! Sakit perut tahap gaban... maklumlah air di sini tidak berapa bersih dan cara depa basuh gelas ...err siap kesan sabun ada lagi tetiba dibancuh terus dengan teh. Kehebatan teh kangkang kerana teh tersebut akan dijerang sekali dalam bekas (bukan bancuh tetapi memasang teh tersebut). Dan yang membancuhnya mesti duduk dalam posisi mencangkuk yang terkadang jatuh terkangkang.




Berbalik pada kueh masalode tadi ... kami dapat lihat minyak dah mula nampak panas... tetiba makcik ni ludah dalam minyak panas tersebut! Kami semua tengok sambil tertelan air liur sendiri... rupanya makcik tu nak 'test' minyak tu dah betul2 panas ke tidak macam minyak panas kena air! Tapi ni air ludah makcik tu... err ntahlah dah berapa kilo kita telan masalode  oppss air liur makcik tu... kembang tekak sampai hari ni! Patutlah sedap... teh kangkang dan masalode resepi air ludah.... puihhh!!




Suatu hari kami berhenti makan di Port of  Sudan, sebuah bandar pelabuhan di timur Sudan, kami agak awal dan masih tiada kereta 'parking' di luar restoran tersebut. Sedikit demi sedikit orang semakin ramai menjamu selera dan kami pula nak beransur pulang. Sampai di tempat parking, keliling kereta kami adalah kereta pelanggan restoran yang tidak tersusun menghalang perjalanan kami. Kami membunyikan hon hampir 1/2 jam tiada siapa yang keluar.... stress sampai salah seorang sahabat dengan penuh perasaan melepaskan kemarahannya,  "Din, cuba engkau unta kat tepi jalan tu.... cuba kau tengok unta tu... tengok ... elok aje tersusun keadaannya ...tak macam orang Sudan ni...". Sir cuma tersenyum , "Sabar bro, karang tak sempat tengok bumi Malaysia lagi....."

Terkadang kami juga terfikir dan hairan macamana depa ni melepas 'hajat' di padang pasir yang saujana mata memandang. Tiada sebatang pokok yang boleh dijadikan tempat berlindung untuk melepaskan.  Ada suatu ketika, kami terpandang bagaimana melepaskan teknik melepaskan hajat di padang pasir .... hihihi rupanya depa parking kat mana-mana, duduk dan baju jubah yang labuh itu digunakan untuk menutup muka... kan dah tak nampak!! Hi hi hi  hangpa nak tengok... lantaklah... maaf gambar tidak dapat disertakan demi menjaga maruah orang yang mengambil gambar ... suwey lol!

Hai macam-macam pengalaman sampaikan kat dalam rumah pun ada ceritanya.... kami berpindah ke rumah baru di Khartoum Ithin (2). Lokasi TV dalam rumah tersebut agak kurang tepat jadi kami panggil 'technician' untuk alih TV bermaksud wiring juga hendaklah disediakan di lokasi yang baru. Setelah itu kami keluar rumah untuk makan tengahari sementara 'technician' tersebut menyiapkan tugasannya. 



Setelah pulang ke rumah, kami lihat TV sudah berada di lokasi yang sepatutnya tetapi wiring berselirat membujur lalu melintang patah. Wayar  dalam keadaan yang melintang ditengah2 rumah... err sabar aje ...bila kami panggil 'technician' tersebut.... jawapnya pula, "you said you want to put the TV here so I did that la". Err ...iyelah tapi wayar tu biarlah ikut atas rumah cantik2... tensi tensi.... tak kan la nak citer satu-satu tapi itu adalah caranya. 

Ada sekali kami nak pergi beberapa tempat... jadi kami cakap dengan driver ... pertama, kedua dan ketiga. Dalam perjalanan kami berbincang @ bersembang... sedar-sedar kami dah sampai tempat yang ketiga. Lepas itu baru kami perasan, kena bagi satu arahan dalam satu masa ... agaknya depa ni pakai satu memori card kot! 




Ini cerita pasal hospital apabila seorang kawan kena serangan jantung (ini tak best!!) jadi kami hantar dia ke hospital di Khartoum... selepas melakukan pemeriksaan doktor telah sahkan beliau mendapat serangan jantung dan terdapat 5 saluran tersumbat. Amat perlu dilaksanakan pembedahan segera. Apa prosedurnya? Kata doktor, "Kami akan melakukan 'open heart operation' "  - pergh teknik lama ni...  "Berapa lama pengalaman doktor untuk pembedahan ini?"  "Kami amat berpengalaman iaitu dekat-dekat 6 bulan.... ". Pesakit, "Apa jadi aku tak nak mati kat sini...." Akhirnya kami sepakat menghantar pesakit ke Dubai untuk menjalani pembedahan.

Ada seorang budak universiti sini, sakitnya sebatang gigi ...dicabutnya tiga batang gigi... alasan takut berjangkit kat sebelah.... 

Semoga terhibur secebis kisah pengalaman di benua Afrika...


SirNoordin@2013
Khartoum