Wednesday, June 26, 2013

Makan Oh Makan

Salam


Hari ni citer bab makan ...dah lama nak citer tapi tak sempat tertulis... bukan niat nak mengata tapi memberi sedikit teguran...



Sir sering perhatikan orang makan.. tak kisahlah pakai tangan ke, pakai sudu dan garpu atau chopstik tetapi yang sir nak tegur tangan yang menyuap ke mulut biarlah tangan kanan. Kenapa nak ikut Nasrani yang ditipu hidup-hidup oleh Yahudi...  mentang-mentang Mat Saleh dan Minah Saleh pegang pisau dengan tangan kanan dan garpu tangan kiri... kita pun ikut sama... tak kisahlah nak ikut pun tetapi bila menyuap ke mulut biarlah tangan kanan! 

Kalau tak biasa, pegang pisau tangan kanan.. potong kecil-kecil pastu pegang garpu dengan tangan kanan.... suaplah! Apa masalahnya...  jika tak biasa juga.... pakai tangan aje lah makan, tak perlu pakai pisau dan garpu.... silap-silap ayam goreng tetiba hidup dan lompat pinggan sebelah! 

Sir pernah kena tegur dengan Mat Saleh British (kununnya set-set beradab ni)...,dalam alih bahasa, "bro, lu pegang pisau dan garpu terbalik... ". Sir jawap dalam alih bahasa, "Well, I am a Muslim and this is my style....


Sir tegur pasal ada hadis dalam bab-bab makan ni...

“Apabila kamu ingin makan , maka makanlah dengan tangan kanan dan apabila ingin minum , maka minumlah dengan tangan kanan. Sesungguhnya, syaitan makan dan minum dengan tangan kiri.”

(HR Imam Muslim : 2020)

Begitu juga dengan hadis daripada Jabir bin Abdullah ra :

“Jangan kamu makan dengan tangan kiri , kerana sesungguhnya syaitan makan dengan tangan kiri” 


(HR Imam Muslim : 2019)



Amacam, terus ubah iye! 


Satu lagi, Mat Saleh dan Minah Salleh makan buah lepas makan .... err itu ternyata salah... lagi sekali depa ni kena kencing dengan Yahudi. Yahudi sendiri mula dengan makan buah-buahan...sebelum makan yang lain. Itu Yahudi! 

Sedangkan kita di bulan Ramadhan setelah berpuasa sepanjang hari... kita mulakan iftar dengan menjamah buah-buahan dahulu sebelum menjamah makanan yang lebih berat. Kita ikut sunnah Nabi saw kita! 



Dari sudut kesihatan, khasiat buah yang mengandungi Fruktosa dapat meningkatkan kadar insulin dan kerana itulah memakan buah-buahan sebelum makan nasi dapat mengelakkan pankreas dalam badan kita berkerja terlalu kuat untuk menghasilkan insulin. 

Nak maklumat lanjut ...google aje!! 

Mari kita berubah ke arah kebaikan... walaupun kebaikan itu sedikit yang penting berterusan ... moga sukses! 

Dan sorry kalau terasa...


SirNoordin @2013
Khartoum

No comments:

Post a Comment