Saturday, February 2, 2013

Logik Zina

As Salam ...

Seberapa ketika dulu, seorang kawan bertanya, "Sir, bila terbang jauh2 dan lama2 ...tak rasa bosan ke? Lagi2 kat oversea macam2 dugaan dan godaan..."

"Sunyi dan bosan tu biasalah tapi ambil lah kesempatan untuk diri sendiri...macam berlatih silat ke Taekwondo ke ...belajar masak kat apartment... masaklah ikut selera kita.. itu cara Sir habiskan masa"

Kawan, "ooo... tapi bukan itu maksud aku ... bila aku gi outstation ..huru-hara jadinya terutamanya kat Manila dengan godaan 'perempuan' yang lebih kurang macam orang kita tapi putih gebu .... biasanya aku gagal! Sir tak rasa apa2 ke?! "

"Rasa seperti tu ada cuma kita kena hindar la...apa yang perlu buat balik kerja, pack dinner dan makan dlm bilik hotel pastu layan UFC - Ultimate Fighting Champion ke movie ke... layan TV sampai tidur la... senang aje! Tak perlulah ronda2 ..lagipun tak sure selamat"

Kawan, "tak pe lah Sir iman kuat ....."

"Ha ha ha iman kita lebih kurang je ...nipis lagi dari kulit bawang cuma ...Jangan Hampiri Zina ... kalau rasa tak kuat juga ingat aje hukuman hudud ni ...camni ..apa kesalahan zina jika belum kawin dan jika dah kawin mengikut hukum hudud?"

Kawan, "kalau bujang ..80 sebatan ... dan kalau dah kawin ...rejam sampai mati ... tahu Sir tapi tak berkesan pasal godaannya sampai ketar tubuh badan ... "

"Macam ni logik Sir selama ini ....ni logik aje untuk kefahaman dan kesedaran agar dapat jadi benteng ... kalau belum kawin bermakna sebatan 80 kali ....bermakna ada kemaafan utk terus hidup di dunia ...tetapi jika sudah berkawin macam engkau ni ... kemaafannya ada juga tapi dengan kematian ...bermakna jika tak nak mati ..tiada kemaafan ...tiada kemaafan ..kira dah booking tempat dalam neraka la... jika nak kemaafan, maka pakat2 kena rejam lah dan rejam sampai mati ..fikir2 kan ...itu yang pertama dan yang kedua ...bagaimana penyakit seperti AIDS atau HIV tetiba terjangkit pulak kat isteri dan anak2 dan lebih teruk lagi keturunan engkau dapat penyakit baru ..suka berzina ... itu aje LOGIK ZINA sir ... ada brani?!"



Penyakit sosial seperti ini biasanya pada mereka yang memegang prinsip "if just want a milk why bring cow home...". Bagi orang Islam, nak kawin lebih dari satu - tak berani, tak mampu dan tak nak terbeban dengan tanggungjawap menanggung keluarga yang baru disamping bebanan keluarga sedia da  ...bagi yang bukan Islam - undang2 tidak membenarkan lebih dari satu ... kadang2 berlakulah "relationship by interest" dimana lelaki dan wanita mempunyai keinginan yang sama tetapi tidak mahu terjalin apa2 ikatan serta tanggungjawap.

Apa2 pun yang dah terlanjak ...balik2 lah kepangkal jalan ...yang belum cuba, tak payah lah nak cuba2 kot2 jadi ketagih .. maklumlah benda haram selalunya best! Tak gitu ...

No comments:

Post a Comment