Friday, February 15, 2013

Cinta positif atau cinta negatif

Mari kita sembang soal cinta … ada yang sedang melalui cinta remaja dan tak kurang cinta remaja taraf purba.


Bila bercakap soal cinta … secara logiknya kita sering fikirkan tentang cinta sesama manusia hinggakan merosakkan istilah cinta itu sendiri. Walhal cinta itu luas ruangnya … hingga terkadang ada yang tak mampu terucap dek asyiknya bercinta!!


Cinta Taj Mahal - cinta Sultan Shah Jahan kepada isterinya yang tercinta Mumtaz Mahal@ Arjumand Banu berupa istana cinta dibina selama 22 tahun dengan marble yang kilau bercahaya mengambarkan mimpi sang raja. Itu cara dia melafazkan cintanya pada isteri tercinta walaupun isterinya tidak tahu yang Taj Mahal diisbatkan kepadanya ...Atau lagu Kuch Kuch Hota Hai (“sesuatu tersentuh dihatiku”) yang melambang cinta Shahrukh Khan dan Kajol dalam filem tersebut hingga ada yang tersentuh perasaan seolah itu cinta dia macam syok sendiri la jugak …


ISTILAH CINTA ITU SUNGGU HEBAT …

Kata Wikipedia … "Cinta adalah sebuah emosi dari kasih saying yang amat kuat dan ketarikan peribadi. Dalam konteks filosofi cinta merupakan sifat baik yang mewarisi semua kebaikan, perasaan kasih sayang dan kasih belas. Juga cinta adalah aksi/ kegiatan aktif yang dilakukan manusia terhadap objek lain berupa pengorbanan diri, perhatian, membantu, menuruti dan patuh dalam apa jua keadaan yang dikehendaki oleh objek itu."

Kata sir, “Cinta itu gila …. mungkin gila positif atau gila negatif”

Yang gila (cinta) motor, … hari2 cuci motor barangkali bimbang motor tersedak habuk …

Yang gila (cinta) judi, terus berjudi biarkan telah habis ribuan ringgit … rasa hati mengatakan sikit lagi mahu kena!

Yang gila (cinta) perempuan, dipupuk dibelai setiap masa …


CINTA ITU KAN UNIK …

Pelbagai cara orang melampiaskan perasaan cinta dan ada pula cinta terpendam di hati kerana ingin melihat kebahagian yang dicintai … oleh kerana cinta itu luas pada pengertian maka luaslah pula pada pencapaian ..

Setiap manusia mempunyai cara untuk menceritakan kisah cinta .. yang dicintai pula mahu mengetahui betapa dalamnya cinta sang pencinta … bagaimana iye? Beginilah …

Ibu mahupun ayah mempunyai sekeping hati …apakah hati tersebut dibahagi sama rata kepada 10 anak untuk memastikan keadilan sebuah cinta atau kasih sayang?! Jika itu yang difahami, ternyata sempit cinta sang pencinta mahupun yang dicintai… Ketahuilah bahawa hebatnya cinta itu boleh dibahagi kepada sepuluh anak seolah-olah ibu mahupun ayah mempunyai sepuluh hati fizikal yang berbeza … tiada ketidakadilan kerana semuanya mendapat cinta mengikut hak masing2.


CINTA ITU KAN HEBAT DAN UNIK …Sebuah pertanyaan, “Sir, bagaimana pula cinta pada Allah …..”

“ha ha ha itu rahsia sebuah cinta ..kenapa pula kita perlu berkongsi perasaan cinta kita kepada yang tidak berkenaan … kan rahsia itu maknanya sendiri … kalau sudah berkongsi rahsia bukankah itu sudah jadi perbualan atau barangkali sebaran am …apakah mungkin nilai cinta sir semurah itu untuk dikongsi?!”

Ada orang cintanya rahsia …. biarlah menjadi rahsia antara pencinta!!

No comments:

Post a Comment