Monday, February 4, 2013

Abang Redha

As Salam

Suatu ketika semasa bermain golf dengan seorang kawan lama ... yang ternyata tiada tumpuan dalam permainan.Senyuman pahit dilontarkan andainya ada scene yang melucukan ...pahit!!

"Nape bro?!"

Kawan, "nak citer salah tak citer salah ... rumahtangga aku retak menanti belah walaupun dah puas naik turun jambatan agama memohon nasihat. Rasanya dah tiada jalan penyelamat .... aku fikirkan anak2 ...argh entahlah macamana ..puas dah dipujuk tak makan jalan..."



 "Apa puncanya?"

Kawan, "biasalah Sir ..lelaki ... " Boleh baca disini: Kawin Kuasa Dua

"Maaf bertanya ...engkau sayang kat dia lagi ke?"

Kawan, "Tentulah .. kalau tak aku tak stress macam ni .... tolonglah Sir, apa yang patut aku buat untuk selamatkan nya"

"Beginilah .... nasihat Sir simple aje, teruslah mohon pada Allah swt untuk selamat perkawinan engkau ...caranya engkau sendiri kena yakin dengan pertolongan Allah dan berserah kepadanya. Engkau berdoalah dengan apa cara sekali pun cuma Sir nak engkau tambah ayat ini dalam doa' dan bila berpeluang cakap dengan wife engkau sendiri ...."

"Andainya jodoh kita sampai disini sahaja ..ketahuilah bahawa selama engkau menjadi isteri abang ... abang telah redha dengan engkau ...redha seorang suami bermakna Syurga untukmu... "

Alhamdulillah kawan tersebut telah mengamalkannya di dalam doa serta berjaya bercakap langsung dengan isterinya ... pasangan tersebut telah berbaik semula setelah retak menanti belah hampir 6 bulan.

Moga menjadi iktibar kepada yang lain juga ....

"Bro, dah kalah golf ...tak reti2 nak belanja makan ....."

No comments:

Post a Comment