Thursday, January 31, 2013

Kawin kuasa dua ...

Sembang2 orang lelaki ... bila 'sekopi' atau 'teh tarik' ada ketika terjadi perubualan tentang 'Kawin Kuasa Dua' ...kalau mulanya sunyi sesuatu perjumpaan pasti rancak bila masuk bab ini .... persoalannya berani kah?

Dan jawapan yang biasanya kedengaran adalah 'Bini aku tak takut aku....'

Terjadi sebuah persoalan tentang seorang yang mula memasang hati untuk itu melalui seorang sahabat ....

Sahabat, "Sir, kawan saya ni nak kawin tapi berserabut dengan bermacam2 masalah ...sir bagi nasihat la ..."

MASALAH-1

'Biasalah jika nak kawin kuasa dua je yang ada masalah .... ha ha ha ...nasihat aku jika serius nak kawin mesti inform isteri pertama..."

Sahabat, "nak mampuih .... "

"Berani buat berani lah tanggung ... ini kerana jangka panjang silap2 dia mati ..anak isteri pertama kawin dengan anak isteri kedua ... dah jadi huruhara keturunan!!"

MASALAH-2

"Jika dia berani cakap selesai lah masalah... tak gitu?!"

Sahabat, "apa maksud Sir, selesai masalah?"

" ....dah cakap bermakna bukan masalah dia tapi masalah wife dia lah ...setuju ke tidak!! Dan setuju ke tidak ...bukan persoalannya  .... atas hak dia la nak proceed ke tidak"

Sahabat, "Jika wife dia tak setuju dan mintak cerai ?!"

MASALAH-3

"Jika itu berlaku, itu masalah mereka berdua ... terutamanya yang dah ada anak ..."

Sahabat, "So ..."

TIADA MASALAH

"Bukan masalah Sir, lantak dia la .... ha ha ha ...jawapannya senang ...jangan mula dengan masalah pertama tadi"

Secara logiknya, ini formula math untuk masalah dalam sesuatu perkawinan adalah ...



"JIka X= 1 maka 1 la kot?! Jika X = 3  maka 27 dok gitu ...may be betul may be salah tapi yang pasti X=1 pun dah cukup dengan masalah .... nak tambah masalah?!"


"Mamak, kopi tongkat Ali ....wonee ..... "

Sunday, January 27, 2013

White Water Rafting untuk Halal Industries

As Salam ...

Meneruskan perjuangan dalam membentuk keberanian dan keyakinan diri .. bermula perjalanan seawal pagi namun beberapa kejadian kemalangan di highway PLUS agak membantutkan perjalanan namun ada sebab atas segala kejadian. Redha aje lah ....

Terasa amat girang bertemu dengan kumpulan dari Halal Industries seramai 19 orang yang kebanyakkannya kali pertama mengharungi Water Rafting ini ... barangkali juga air agak tinggi disebabkan hujan berturut2 selama 3-4 hari ini. Pasti menarik bagi yang pernah mengharungi ..dan agak senak perut bagi yang pertama kali.

Sampai di Adeline Resort ...berkenalan2 serta makan tengahari ...sungguh berselera selepas mengharungi 'macit' di highway PLUS. Selepas solat Zohor terus berkumpul untuk bersiap2 ke lokasi pelepasan .. ha ha ha wajah berani takut sudah mula kelihatan... barangkali hampir hijau!! Yakin Boleh ...


Sekali lagi taklimat keselamatan diberikan dan kali ini berserta lataihan praktikal ... 'Water Confident'. Tujuannya untuk menambah keyakinan diri andaikata semasa rafting nanti ada yang tercampak keluar dari bot ... biasalah tu kan ..kalau tak tercampak ..tak challenge la!!

Segala teruji dan terbukti ...anda semua memang berani ... dan aku tumpang gumbira melihat wajah2 yang asal hijau kembali merah! Selesai sudah perjalanan yang sejauh hampir 7.5 km selama hampir 2 1/2 jam merentai ranjau serta jeram yang berbahaya. Dan yang lebih menarik terpaksa pula menaiki lori untuk kembali ke markas ... dan satu lagi cabaran yang tak diduga oleh peserta ...

Membuktikan kejayaan sijil "1 AM A RAFTER'  dianugerahkan kepada semua peserta2 yang sememangnya membukti bahawa kami memang berani ... terima kasih teristimewa kepada wanita2 serta anak2 yang juga membuktikan kami tidak takut. Insyallah SirN memang percaya ...kerana wajah hijau diawal program telah kembali merah berseri2. Tahniah! Tahniah! Tahniah!
Diakhir cerita ... melepas lelah sambil menunggu gambar2 perjalanan siap di transfer ke external hardisk aku ... semoga bertemu lagi di lain ketika di lain program ...

SirN-

Friday, January 25, 2013

Only busy man got time

As salam.

Minggu ini teramat sibuk sekali dengan bermacam2 program antaranya mengajar Project Management - Prince2 di Universiti Malaya, pelancaran GADIS - Girls' Awareness Development Inspirational Series bersama Dr Fadzilah Kamsah, Consulting's meeting, White Water Rafting di Gopeng dan mesyuarat persediaan Smarts Defensive System ....

Tetiba teringat kata2 hikmah ini, "Only busy man got time...."

Apalah sangat aku ini berbanding dengan orang lain... Perjuangan perlu diteruskan ... Meneruskan penulisan untuk membukukan Smarts Defensive System aku agar suatu hari nanti ianya menjadi manafaat untuk mereka yang memerlukan terutamanya wanita dan anak2.

Masih ada ruang masa untuk terus berkerja.... Kerana aku belum cukup sibuk utk tidak mempunyai masa!




Thursday, January 24, 2013

2013 Suatu permulaan ...

As Salam
Setelah sekian lama memencilkan diri atas faktor kesibukan dengan tugasan harian .. tiba masa untuk kembali berkongsi cerita dan kisah. Selamat Tahun Baru 2013 serta Selawat dan Salam buat junjungan besar kita Nabi Muhammad saw.

2013 ... membuka lembaran dan cerita baru Smarts Coach.

Perjuangan selama hampir 10 tahun untuk berkongsi setitis ilmu yang barangkali bermakna bagi setengah2 orang ... Smarts Self Defense REBRAND kepada Smarts Defensive System (SDS) - sistem yang dibina untuk memudahkan mereka yang berminat mempelajari seni beladiri peringkat asas dan keutamaan diberikan kepada wanita dan kanak2. Walau bagaimanapun, lelaki juga amat digalakkan.

SDS terbuka kepada mereka yang tidak mempunyai fizikal yang kuat, faktor umur bukan persoalan  kerana sistem ini memberikan ilmu pencegahan jenayah dan juga teknik serta taktik mudah dalam melepaskan diri anda.

Pada tarikh 23 Jan 2013, pelancaran program GADIS - Girls' Awareness Development Inspirational Series anjuran Fadzilah Kamsah Academy (FKA) menaikkan kembali semangat untuk terus berbakti dan berkongsi ilmu kepada yang memerlukan. Terharu bila mengenang diri yang kerdil ini berada diantara Dato' Dr Fadzilah Kamsah, pakar motivasi yang terkenal seantero Malaysia dan juga Datuk Dr Mustapha, usahawan yang berjaya ...dan aku hanyalah dikenali dengan SirN dikalangan murid-murid aku! Tidak lebih dari itu ...

Perjuangan tetap aku teruskan agar generasi akan datang mampu berdepan dengan situasi yang lebih mencabar ...

Sir N