Wednesday, December 8, 2010

Kem Jati Diri dan Ikhtiar Hidup Smarts Coach 26 Nov 2010


Salam Smarts! 

Alhamdulillah program Kem Jati Diri pada 26 - 28 Nov 2010 di Nur Laman Bestari, Ulu Yam, Selangor telah selamat dijalankan seperti yang dirancang dengan kehadiran yang menggalakkan dari serata Malaysia.

Beberapa program baru telah diperkenalkan bagi menambahbaik program yang sediakan serta memberi ruang dan peluang bagi peserta membentuk jati diri, kepimpinan, kerjasama berpasukan, menguruskan masa dan pasukan dan lain2 lagi.


Gambar dibawah menunjukkan peserta sedang menyediakan khemah masing2 dengan dibantu oleh fasi-fasi yang bertugas. Ini merupakan pengalaman pertama bagi kebanyakkan peserta kem. 
G

Tidak dilupakan juga pembentukkan 'kerohanian' dimana pada setiap waktu Subuh dan Maghrib, peserta2 kem wajib untuk bersolat secara berjamaah serta mendengar kuliah yang disampaikan.  

Smarts Amazing Race telah diolah untuk menguji sifat2 kepimpinan, komunikasi, kerjasama berpasukan, ketabahan dan perancangan mereka dalam mengharungi ujian ini selama 2 jam. 'Race;' ini bukan untuk menguji kepantasan dan kebijaksaan tetapi elemen2 dalam diri yang telah diterapkan sejak mula pendaftaran.

 Diantara tugasan dalam Smarts Amazing Race adalah:

1. Kerjasama Berpasukan - Tanjak dan Bendera Pasukan - menjaga Amanah
2. Musang Berjanggut - Mengharungi tasik untuk mendapatkan uncang Sang Nila Utama
3. Mahligai Syahdu - Mendirikan mahligai
4. Penembak Tepat - Ketepatan dalam koordinasi
5. Santapan diRaja - Memasak dengan menggunakan bahan yang disediakan
6. Jeritan Kemenangan - Kejayaan dalam melihat 'teka teki' dalam tugasan diatas.
7. Perancangan dan Komunikasi - Kesinambungan peta permainan dan perancangan kumpulan

Pada setiap tugasan disediakan Tiugasan Pembuka Halangan .... semua pasukan menunjukkan kemahiran dan kesatuan hati dalam mengharungi cabaran tersebut... yang pasti SAYA BIJAK SAYA BOLEH!

Pada setiap malam, Terapi Minda (Alpha Relaxation) diterapkan bagi memberi keyakinan kepada adik2 peserta yang mereka adalah orang yang BIJAK dan sentiasa BOLEH.

Di majlis penutup, sekali lagi kami menguji adik2 peserta serta menzahirkan keinsafan pada diri ....  sungguh menghayatkan hati apabila  ibu/bapa dan adik2 peserta mengalirkan airmata dan kami di pihak fasi juga tidak dapat menahan kesedihan kerana disepanjang 3 hari 2 malam ..kamu semua adalah anak2 kami.

Semoga dengan izin Allah, apa yang dilalui dan dipelajari disepanjang kem ini akan terus diingati dan semoga kita berjumpa lagi di kem-kem akan datang.

Layari kami di www.smartscoach.com dan Facebook kami - Smarts Coach
Gambar2 juga terdapat dalam bentuk CD, jika berminat sila emailkan ke nk1970@yahoo.com

No comments:

Post a Comment