Monday, June 29, 2009

m4sc Annual Ride.... AR09

Tahun ini kami (Bukit Beruntung Bikerz BBC) telah diberi penghormatan untuk menganjurkan Annual Ride 2009 untuk 4stroker community. Program in diadakan setiap tahun sempena penubuhan community ini iaitu bulan Jun. Alhamdulillah kehadiran yang membanggakan dari serata Malaysia serta perjalanan program yang lancar.

Kami memulakan perjalanan ke Teluk Batik jam 10 pagi ... berkumpul di Petronas Manjung sementara menunggu group bikerz dari Northern dan Cameron Highland (pada yang berkhemah malam sebelum itu). Setelah berkumpul, kami terus ke Teluk Batik singgah makan tengahari di persimpangan Teluk Batin (maaf nama restoran tak ingat ... pasai sedap sgt masakan ala kampung)

Selepas 'check-in', berjalan2 sekitar Teluk Batik....

Agenda hanya pertemuan sesama bikerz m4sc sambil kutuk mengutuk, makan2, kara-ok, tengok motor masing2...pastu ride ramai2! Disebalik semua ini, silahturahim terjalin dari seluruh Malaysia. Kemana sahaja kita pergi dan kebetulan ada bikerz2 ini...call aje ...sure TTS (Teh Tarik Session) kat mana jua...

Gambar diatas adalah majlis penyerahan mandat m4sc Annual Ride 2010 kepada TokNik (chief Northen Region) ...dan AR2010 di Besut, Trengganu.

Gambar2 ehsan SirMart.

Tuesday, June 23, 2009

MGTF National Tournament....

Habis je training hari Ahad tu ... siap2 terus gie MGTF National Tournament kat Politeknik Shah Alam .... niat hati nak bagi pendedahan bagi pelatih2 baru aku terutamanya yang dewasa tentang Taekwondo Tournament. Aku lak niat nak jumpa kawan2 lama ...
Gambar di atas aku dengan Ayasu Koru Obi dan Mang Ganu... at last jumpa gak dengan Mang ni... walau bagaimanapun masih tak berkesempatan nak gi Dungun lagi ... tengoklah hujung2 tahun ni. Lepak kat Rantau Abang ...tengok penyu telur!! Anyway nice to meet u guy...
Macam biasa aku mesti ambik kesempatan jumpa Master Najmi .... pejam celik dah dekat 15 tahun aku kenal dengan 'thru' Sir Sharifudin ... syok gak dengar citer dia didik Sir Din dulu2 ... ha ha ha ... dan byk2 Master ...anak2 dia aje yang berjaya dalam Taekwondo...aku rasalah... Harap2 anak2 aku juga seperti ity ...insyallah sekarang ni nampaknya kearah itu. Amin!!
Ni pulak gambar Master Chee Moon Peow ... pelatih2 aku kat SMARTS nak tengok dia ... aha tengoklah ... dah hampir 2o tahun kenal dia... iskk sedar dok sedor aku yang makin tua... hu hu hu

Ni pulak Master Yeow ... Tradiotional Taekwondo Academy (TTA) .... rasa2 aku Sir Adam lagi kenal dia kot!

Yang paling gembira dapat jumpa kawan2 lama ... macam Sir Mustana (Pahang), Sir Nizam (Negeri Sembilan), Sharvin (Kulim), Ustaz Mansur (Kulim) etc .... moga persahabatan kita 'thru' aktiviti Taekwondo ini akan berkekalan....

Wednesday, June 17, 2009

SirN's Schedule

SirN schedule

15 - 17 Jun 2009
ITIL v3 Training, InfoTrek, Amcorp

18 - 20 Jun 2009
ITIL v3 Training, Park Royal

24 - 26 Jun 2009
ITIL v3 Training, TPM

27 - 28 Jun 2009
Annual Ride m4sc, Teluk Batik
Note: Need assistance for my TKD's friend to cover my TKD class during my absence...
27 & 28 Jun for 815am and 515am class
Anyone available for any of this session, please advice.... Many thanks!!

1 - 3 July 2009

ITIL v3 Training

6 - 8 July 2009
ITIL v3 Training

5 July 2009
Kempo

19 July
Grading Test

22 - 24 July 2009
ITIL v3 Training

Hu hu hu...

Wednesday, June 10, 2009

What goes around comes around...

One day a man saw an old lady, stranded on the side of the road, but even in the dim light of day, he could see she needed help. So he pulled up in front of her Mercedes and got out. His Pontiac was still sputtering when he approached her. Even with the smile on his face, she was worried.

No one had stopped to help for the last hour or so. Was he going to hurt her? He didn't look safe; he looked poor and hungry. He could see that she was frightened, standing out there in the cold. He knew how she felt. It was that chill which only fear can put in you. He said, 'I'm here to help you, ma'am. Why don't you wait in the car where it's warm? By the way, my name is Bryan Anderson.' Well, all she had was a flat tire,but for an old lady, that was bad enough.

Bryan crawled under the car looking for a place to put the jack, skinning his knuckles a time or two. Soon he was able to change the tire. But he had to get dirty and his hands hurt. As he was tightening up the lug nuts, she rolled down the window and began to talk to him. She told him that she was from St. Louis and was only just passing through.

She couldn't thank him enough for coming to her aid. Bryan just smiled as he closed her trunk. The lady asked how much she owed him. Any amount would have been all right with her. She already imagined all the awful things that could have happened had he not stopped. Bryan never thought twice about being paid. This was not a job to him. This was helping someone in need, and God knows there were plenty, who had given him a hand in the past. He had lived his whole life that way, and it never occurred to him to act any other way.

He told her that if she really wanted to pay him back, the next time she saw someone who needed help, she could give that person the assistance they needed, and Bryan added, 'And think of me.' He waited until she started her car and drove off. It had been a cold and depressing day, but he felt good as he headed for home, disappearing into the twilight.

A few miles down the road the lady saw a small cafe. She went in to grab a bite to eat, and take the chill off before she made the last leg of her trip home. It was a dingy looking restaurant. Outside were two old gas pumps. The whole scene was unfamiliar to her. The waitress came over and brought a clean towel to wipe her wet hair. She had a sweet smile, one that even being on her feet for the whole day couldn't erase. The lady noticed the waitress was nearly eight months pregnant, but she never let the strain and aches change her attitude.

The old lady wondered how someone who had so little could be so giving to a stranger. Then she remembered Bryan ... After the lady finished her meal, she paid with a hundred dollar bill. The waitress quickly went to get change for her hundred dollar bill, but the old lady had slipped right out the door. She was gone by the time the waitress came back.

The waitress wondered where the lady could be. Then she noticed something written on the napkin. There were tears in her eyes when she read what the lady wrote: 'You don't owe me anything. I have been there too. Somebody once helped me out, the way I'm helping you. If you really want to pay me back, here is what you do: Do not let this chain of love end with you.' Under the napkin were four more $100 bills. Well, there were tables to clear, sugar bowls to fill, and people to serve, but the waitress made it through another day.

That night when she got home from work and climbed into bed, she was thinking about the money and what the lady had written. How could the lady have known how much she and her husband needed it? With the baby due next month, it was going to be hard.... She knew how worried her husband was, and as he lay sleeping next to her, she gave him a soft kiss and whispered soft and low, 'Everything's going to be all right. I love you, Bryan Anderson.'

There is an old saying 'What goes around comes around.' Today I share you this story, and I'm asking you to pass it on. Let this light shine. Simply, pass this on to a friend. Good friends are like stars....You don't always see them, but you know they are always there.

A good story emailed to me.... and I would like to share with you!

Sunday, June 7, 2009

Perkelahan SMARTS Pangkor... Training

Training di Pangkor mengingatkan aku tahun 1992 dimana aku mula2 join Persatuan Taekwondo UTMKL setelah "malas berTKD" selepas pindah dari UTM Skudai. Sharifudin (la ni Sir) mula2 datang dan approach aku suruh start semula Taekwondo disebabkan Tournament dan hampir kesemua budak2 bujang rumah masuk Tournament tersebut (pasal rumah bujang aku dulu hampir semua main martial arts).

Selepas tournament tu ...aktiviti cuti semester adalah Perkhemahan di Pulau Pangkor ...gabungan UTMKL dan UTM Skudai... ramai siul!! Kami berkhemah di Teluk Gedung (hampir 2km berjalan kedalam hutan)... dimana aku dan Agus (Sir...mana ntah hilang) pergi cari budah hilang! Hampehh h ...habis satu badan aku luka2 termasuk lubuk ular sawa. Lain kali citer....

Berbalik kepada SMARTS Pangkor ... lihat gambar2 kami training di pantai Teluk Nipah ... ibu-ibu SMARTS juga tidak ketinggalan mengikuti training ... agak syok dapat main lambung2 dan berguling dipasir ... tak gitu?! Kami memfokuskan latihan 'throwing technique' ... syok la pulak main kat pasirkan... he he he

Mulanya adik2 SMARTS begitu semangat dalam latihan ... selepas 1/2 jam mata sudah mula melihat ombak laut yang memanggil2 ... sebenornya bukan adik2 aje yang nak mandi laut ... sir2 pun tak tahan jugak. Nanti kita citer depa mandi kat Pulau Giam (kira Giligan Island la)

Syoknya 'John Taliban' bermain pasir .... semua volunteer nak dijatuhkan ... best!

Habis training, sir2 juga mengambil kesempatan untuk bergambar ... aku dimaklumkan oleh pengarah, kita ada extra budget untuk sewa bot 'round island' dan mandi di Pulau Giam ...jernih beb ... habis training semua lari balik..tukar baju mandi ...kita enjoy!!
Entry lain tentang SMARTS Pangkor dapat dilayari di

Perkelahan SMARTS Pangkor ... day 2 & day 3

Day 2... masa training Taekwondo tadi, adik2 SMARTS cuma dapat menumpukan perhatian 1/2 jam aje ... lepas mula tengok laut! He he he pengarah program telah mencadangkan untuk kita menyewa bot. Oleh kerana program ini tiada dalam perancangan asal (tak de budget la) ... tetapi semasa membeli tiket bot ke Pulau Pangkor, kami telah mendapat diskaun yang 'baik' ... dan sedikit peruntungan asal ... kami telah menyewa bot untuk round island ...singgah di Monkey Bay, pulau bebentuk kapla ikan paus, pulau berbentuk kapla buaya ... dan singgah mandi manda di Pulau Giam.

Betapa happy adik2 SMARTS ... dapat naik bot! Peace!!

Di Pulau Giam, airnya amat jernih, tidak berombak dan pantainya agak landai. Puas hati mandi disini. Janji dengan bot pukul 1.00 pm. So ada 2 jam ...perghhh! Gambar di atas adalah hampir keseluruhan peserta2 SMARTS. Rasa macam tak puas mandi aje ... hingga beberapa orang termasuk sir2 nye sekali sakit otot belikat! Janji puas hati... dok gitu?

Aku jangkakan ramai kepenatan petang itu, rupanya dalam diam2 ibu-ibu telah merancang untuk 'shopping' di kilang2 di pekan Pangkor. Aku tak larat ikut ...belikat lak sakit pasal terlebih berendam ..so wakilkan isteri aku je! Ramai gak yang pergi ...2 van gitu... tak pelah , janji enjoy. Aku dan Sir Din tidur dalam chalet... best rehat tanpa ofis call.

Petang itu, adik2 SMARTS masih tak puas mandi ...terpaksa aku hantar 'bay watch' untuk menjaga keselamatan adik2. Thanks Ariff, Zainal, Mahendra and Shanthen! Yang lain2 pula membantu menyiapkan BBQ untuk malam nye pulak.

Ditemani petikan gitar sdr Ariff ... BBQ dimulakan...

Tengoklah sendiri BBQ tu ...jangan kempunan dah! Sotong, Udang, Ikan , Kerang, Ayam dan Kambing menjadi hidangan BBQ ...sorilah Palma Resort ... nasi goreng tak berapa laku!
Ramai yang flat lepas BBQ ... kami pula meneruskan agenda Teh Tarik pula ... relax bro!!

Pagi2 lagi aku terus mandi laut ... mulanya tak ramai ...al maklumlah nak packing.... last2 ramai juga nak melepaskan gian kat air laut.

1030 am paksa adik2 SMARTS naik ...dan bersiap untuk balik ... dapat juga aku tertidur sekejap. Selepas lunch, final breifing serta ucapan pengarah pemalu... program Perkelahan SMARTS Pangkor diakhiri dengan jayanya.

Bergambar beramai2 di Palma Resort Teluk Nipah. Kami meneruskan perjalanan ke Jeti Lumut ... hampir kesemua kami tertidur di sepanjang perjalanan... letih! Dari Lumut kami bertolak ke Bukit Beruntung...berhenti rehat di RnR Ulu Bernam ... bersalaman dan mengakhiri perjalanan disini.

Aku ingin mengucapkan ribuan terimakasih kepada kesemua peserta2 SMARTS Pangkor yang telah bersama2 menjayakan program ini terutamanya Sdr Anwar selaku pengarah program. Ketua2 keluarga dan pelatih2 remaja yang bersama2 bertanggungjawap dalam memastikan keselamatan dan amat berdisipilin disepanjang program ini. Segala salah dan silap disepanjang program ini ...maaf jua kupohonkan!

Dan ... program seterusnya, Perkhemahan di xxxx (sungai) pada November 2009.

Tuesday, June 2, 2009

Perkelahan SMARTS Pangkor... day 1

Alhamdulillah, program perkelahan SMARTS yang julung2 kalinya diadakan telah berjaya dijalankan dengan lancar. Seramai 44 peserta telah mengikuti rombongan ini iaitu 24 dewasa (termasuk warga tua), adik2 remaja dan kanak2 seramai 15 orang serta adik2 dan baby seramai 5 orang. Kelancaran program serta keselamatan amatlah dititikberatkan ... kesemua peserta SMARTS telah menunjukkan disipilin yang amat tinggi.


Pengarah program yang pemalu ..iskk Bro Anwar dibantu oleh aku selaku penasihat serta Sir Sharifudin dan Sir Adam



Walaupun malam Jumaat itu, latihan TKD dijalankan seperti biasa ... semangat ke Pangkor mengatasi kepenatan pagi tersebut. Tepat jam 7.30 pagi, kesemua peserta termasuk Sir Sharifudin dan Sir Adam sefamili telah berkumpul di Restoran Salam Sentosa sambil b'fast. Di pagi tersebut adik Fatin dan ayahnya telah datang untuk membeli T-shirt SMARTS ...untuk dipakai semasa mereka balik kampung. SMARTS sprit!!

Kami telah menguasai restoran tersebut dengan baju hitam SMARTS... untung Mamak tu! Dimulakan dengan Bismillah, aku memberikan 'briefing' perjalanan serta keselamatan kepada semua peserta. Konvoi akan diketuai oleh Bro Anwar dan last man....aku la!! Laluan h/way hingga ke Tol Bidor dan berhenti rehat di RR Teluk Intan (Simpang Ampat). Teh tarik dan kopi untuk penghilang letih. Sekali kali 'briefing' diberikan untuk memastikan 'off-load' bag2 di Jeti Lumut berjalan lancar serta 'parking' kenderaan di pekan Lumut.



Di pekan Lumut, peserta menjamu selera masakan kampung yang begitu mengiurkan sekali ...maklumlah perjalanan 3 jam lebih... Setelah itu aku dan bro Anwar membeli tiket ferry ...alhamdulillah kami mendapat diskaun yang 'baik' sekali. Dapatlah duit tersebut digunakan untuk ke Giam island dengan bot esok ..ha ha ha sebenornya kalau depa tak bagi diskaun... belasah aje!! he he he


Lihatlah betapa meriahnya peserta di atas ferry sambil menyanyi lagu ..arghh apa ntah! Tapi yang pasti lagu gumbira. Peace bro!!

Kugiran pancaSMARTS dari adik2 menyanyi lagu SMARTS yang GEMILANG...

Kami selamat sampai di Jeti Pangkor jam 1.15 petang... dan meneruskan perjalanan dengan van teksi Pangkor ke Palma Beach Teluk Nipah. Check In di chalet ...pastu Free and Easy!!

Bagi adik2 SMARTS, "apa barang tidur kat chalet kan?! Kalau nak tidur kat chalet baik tidur kat rumah aje..."

Adik2 SMARTS tidak dapat mengawal diri telah terjun kelaut dengan seluar jean.... jam masih menunjukkan 3.15 petang. Terpaksa aku mengarahkan 'bay watch SMARTS' bertugas ... dan seperti yang dijangkakan 'bay watch SMARTS' telah menjalan tugas di air laut ...hampehhh berenang la juga...
He he he by 4.30 ptg hampir kesemua peserta SMARTS telah berada di laut hingga jam 7 petang... perghh puas..
Dinner bermula jam 8 malam dihidang dengan ayam masak merah amat mengiurkan... maklumlah lapar yang teramat ... setelah menghabiskan tenaga berenang kuak dada ....
Program suai kenal diadakan dipantai dimulakan dengan ucapan pengarah program ... program suaikenal oleh SirN dan program2 seterusnya oleh Sir Sharifudin... penuh dengan kegembiraan dari setiap peserta termasuk adik2 yang telah hilang fokus melihat dentuman air laut ....
Yang pasti malam itu begitu meriah hinggakan ada yang "menggosok badan dengan tong gas ... rice cooker ..." hanya yang pergi sahaja memahaminya ....
To be continued.