Friday, March 27, 2009

Cikgu tak ajar anak saya

"Sir, tadi ada parent complain kata saya tak ajar anak dia", kata ustaz Azim.

"Iskk camno lak jadi camtu?" ... seingat saya Al-Amin baru 2 kelas. Kerana 1st kelas aku ada dan kelas kedua ada 2 instructor aku mengajar kat situ.

Jadi aku decide petang ni aku pergi ke Al-Amin sambil mengambil kesempatan berjumpa dengan gurubesar. Perkara yang dibincangkan tentang Program Motivasi dan juga kelab Taekwondo. Persoalan di atas aku bangkitkan untuk mendengar cerita dari sudut berbeza. Dari reaksi gurubesar, dia amat memahami dan menghadapi perkara yang sama.

Sambil berbincang aku katakan dalam pembelajaran Taekwondo ... kita lebih mengutamakan mendidik. Apabila kita mendenda (macam push-up), itu juga sebahagian dari teknik pembelajaran. Lagi banyak denda yang diterima lagi cepat dia belajar berbanding dengan yang tidak didenda. Persoalan yang kedua samada dapat atau tidak ... itu bergantung kepada kebolehan seseorang. Ada yang dapat cepat ada pula yang dapat lambat.

Teringat aku kisah 2 tahun lepas ... apabila borang keahlian aku diubah oleh salah seorang parent ... menambahkan ayat pada pelepasan tanggungjawap seperti ini ... " kecuali dengan kecuaian jurulatih".

Aku cuma bertanya pada parent tersebut jika aku tak terima anaknya ...dia boleh buat pilihan untuk belajar tempat lain atau tidak belajar langsung. Dan jika pilihannya untuk tidak belajar ... maka jika terjadi sesuatu pada si anak disuatu hari nanti ... janganlah pula si anak mengatakan ... "apa yang terjadi ini kerana kecuaian ayah aku"

Jadi pesan aku pada ustaz Azim... response dari parent tadi menunjukkan dia prihatin berbanding dengan apa yang aku alami dulu.

Teruslah mendidik anak bangsa kita kerana kejayaan mereka bermula dari kita.

Thursday, March 26, 2009

Tak tahu sir pun tak tahu...


Cuti sekolah baru2 ini aku rancang nak bercuti ke Rantau Abang, Trengganu... malangnya tak kesampaian lagi. Sambil2 ke pantai timur, sempatlah aku melawat sahabat2 Taekwondo aku ... Ayasu, Mang Ganu, sedara mara kat Kemaman dan abang aku kat Kerteh. Insyallah aku akan sampai ...

La ni dok simpan pitis kot2 ada rezeki nak cari tanah kat belah Kemaman ke Dungun ke Rantau Abang ke ... untuk aku 'settle down' kat sana nanti2. Doa2kan la... cantikkan negeri Trengganu?! Tengok ni..

Semalam bikerz fren aku ajak gi Kuala Trengganu minggu depan ...dok timbang2 lagi ni (harap2 tak de assignment untuk aku la minggu depan ... leh ride East Coast!) Tapi kalau jadi maka aku target nak singgah kat tempat Ayasu dan Mang Ganu! Insyallah.

Teringatlah pulak allahyarham Sudirman Hj Arshad dengan lagu ni... satu2nya penyanyi yang aku minati hingga kini. Tiada pengganti!

Anak muda berlagu sayang
Di Batu Remis melepas rindu
Adik ketawa di Rantau Abang
Penyu menangis siapalah tahu

Sesak nafasnya sesak
(Tak tahu adik tak tahu)
Sebak dadanya sebak
(Tak tahu adik tak tahu)
Bengkak jantungnya bengkak
(Tak tahu adik tak tahu)
Retak hatinya retak
(Tak tahu adik tak tahu)

Lenyap ditelan derauan ombak
Telur penawar hatinya lebur
Tumpah air matanya melimpah ruah
Agar terhibur adik terhibur

Anak muda berlagu sayang
Di Batu Remis melepas rindu
Adik ketawa di Rantau Abang
Penyu menangis siapalah tahu

Kelabu matanya kelabu
(Tak tahu adik tak tahu)
Sendu tangisnya sendu
(Tak tahu adik tak tahu)
Sayu jiwanya sayu
(Tak tahu adik tak tahu)
Layu langkahnya layu
(Tak tahu abang pun tak tahu)

Dapat ke aku gi Trengganu minggu depan ni... macam tak dapat pasal motivasi kat Al-Amin jumaat tu la pulak. Nak gi ke tidak ni?!
tak tahu Sir pun tak tahu

Wednesday, March 25, 2009

Biarlah siluncai terjun dengan labu2nya ... biarkan!


Menarik membaca posting dari Eizam tentang TKD dan agama satu cabaran , dari Adam tentang TKD ada unsur2 keagamaan, Dins tentang Silat Cekak dan Ayasu tentang Cekur-cekur ah cekak-cekak ih

Teringat apa yang aku tulis dulu tentang
seni bawah tempurung.
Aku memulakan penglibatan aku dalam seni beladiri di bawah tunjukajar bapa sendiri. Beberapa gabungan seni diajarkan secara tidak langsung. Dalam aku bergerak aktif dalam Taekwondo, aku juga belajar silat dari guru2 (pakcik2 aku sendiri) dari Indonesia. Ini kerana aku terlalu minat pada seni beladiri tak kira apa saje dan aku juga pernah megikuti kelas Cekak. Ha ha ha
Banyak2 seni yang aku belajar .. inilah satu2 seni yang aku belajar dan menggelikan hati aku tapi sabar ajelah kerana minat nak tahu dimana indahnya seni ini. Hebatnya hanyalah pada kata2 ...segala ibu dari segala jenis depa ada. Ada ketika aku pernah diminta menunjukkan Tendangan Tomoi ... aku katakan aku tak penah belajar, manalah aku tahu. So depa sama2 depa mula menunjukkan Tendangan Tomoi yang aku sendiri rasakan Tomoi tak tendang macam tu. Maka aku katakan itu tendangan Tomoi ala Cekak ... kalau begitulah tendangannya pasti sapa2 pun boleh tangkap.

Aku respect seni2 silat lain ...memang bagus antaranya Silat Gayung, Silat Lincah, Lian Padukan, Sendeng ...dan banyak lagi. Memang bagus kecuali yang satu ini yang jenis merendah2kan seni lain. Dan seperti yang aku nyatakan, aku pernah 'bersenda' bersama 3 dari mereka ...dan tidak menjadi satu masalah langsung.
Dan biarlah siluncai terjun dengan labu2nya ..biarkan ...biarkan ...

Sunday, March 22, 2009

Timakasih kawan2...

Seminggu ini aku tidak berapa sihat... agaknya teruk study pasal nak ambik exam. Aku ada 2 paper minggu depan dan setiap paper 3 jam. Perghh ... makin aku study makin aku tak ingat. Sudahnya deman la pulak...

Nasib aku agak baik minggu lepas ... kelas aku pada hari Sabtu pagi dan petang diambilalih oleh Arifin 3rd Dan dan Adam 4th Dan. Dapat la rehat sikit!!

Dalam masa yang sama aku agak gembira dengan corak latihan yang agak berlainan dari jurulatih berlainan akan memberi sedikit kesan yang baru. Aku perhatikan walau penat sekalipun pada kedua2 sessi latihan tiada siapa berkata penat. Tetapi dalam kelas aku terlebih sikit ..."sir penat la". Agaknya kebanyakkan dari mereka sudah dibawah latihan aku selama 5 -7 tahun... agak manja dah!
Aku perasan ada persamaan dalam mendidik anak2 kita dirumah... kekadang kita memerlukan orang luar dalam mendidik anak2 kita. Contohnya tuisyen aje dan mengaji ... (sendiri ajar asyik ngamuk aje ..dak gitu?)
Terimakasih untuk Ayah Pin dan Sir Adam ... dapat lah den rehat sket!

Wednesday, March 18, 2009

Ada ka Datuk tu kata PPSMI ...

Kajian menunjukkan hanya 4% peningkatan dlm penguasaan bahasa English. Adalah peningkatanya tapi dalam masa yang sama berapa peratus pula yang semakin teruk pemahaman asas Maths dan Sains?!

"Menurut kajian, analisis keputusan peperiksaan terhadap 5,595 sampel pelajar tahun lima daripada 56 sekolah kebangsaan mendapati pencapaian pelajar makin merosot dan merudum mendadak apabila berpindah ke tahun enam."

Tapi aku hairan dengar kenyataan dari seorang Datuk ni (ntah tak sempat lak nak hafal nama dia), katanya, "banyak penemuan baru dalam Sains dan Maths masih dalam bahasa English dan DBP agak lambat untuk alih-bahasa, jadi kita agak ketinggalan dalam penemuan baru ini".

Iskk..apa punya "kotak fikiran Datuk ni" kerana aku tak rasa budak2 sekolah rendah maupun menengah akan diketengahkan dengan penemuan baru ni. Di universitipun hanya aliran Maths atau Sains akan lebih fokus dalam bidang masing2.

Walaupun aku bukan grade dalam bidang Sains Tulin atau Maths ...tapi rasa2nya aku belajar Kalkulus kat U dulu sampai tahap 3 atau 4 (kira tahap Cipan gak aku...). Maths merupakan pelajaran kegemaran aku masa sekolah rendah dan menengah ... the only subject yang aku boleh score.

Nasib aku mungkin baik pada masa itu Maths dalam bahasa Melayu ..kalaulah dalam English dah tentu aku pun lingkup...

Kasihan anak aku ...

Rasanya nak aku cabar Datuk tu lawan Maths dengan aku ...tak kisah bahasa Melayu ke bahasa English, tengok sapa terror sebab English aku pun berhabuk gak sekarang ... err err err..

Monday, March 16, 2009

Tahu, mahir dan hak

"Sir, kalau kita belajar macam2 ..tak confuse ke? Macamana kita nak tau apa yang mana yang kita akan gunapakai?"

Aku mula mengenal seni beladiri ini seawal 5 tahun kerana bapa aku sendiri yang mengajar silat. Sedikit sebanyak beberapa aliran silat diajarnya kepadaku yang akhirnya menjadi satu seni tersendiri bagi beliau.

Selepas itu aku mula mengenal Silat Gayung, Karate dan Taekwondo. Ntah kenapa ntah, Taekwondo begitu memikat hatiku. Gayanya agak keras tapi halusnya hanya mereka yang mempelajari dengan betul akan memahaminya.

Jadi apa yang aku ajar?

Secara lazimnya, aku mengikuti silibus yang digazetkan oleh MGTF kerana ini akan memudahkan pelatih2 aku menyambung pelajarannya ditempat lain andainya antara mereka terpaksa berhijrah. Inilah hebatnya Taekwondo... secara global, sijil dan kemahiran dapat diteruskan di tempat lain oleh jurulatih lain.

Secara khusus, aku mengajar apa yang aku tahu dari beribu2 yang aku tak tahu. Dalam ertikata yang lain, apa yang aku ajar merupakan satu gabungan seni yang pernah aku praktikkan. Ini seni aku dan merupakan hak aku ... hak yang menjadi amanah bagi aku untuk terus mengajar.

Wakau bagaimanapun, apa2 yang diajar dan dipelajari baik dariku atau sapa2 saja hanya akan menjadi hak seandainya pelatih terus berlatih untuk mahir. Apa yang diajar jurulatih hanya ilmu mengenal (tahu) tetapi untuk menjadikan ianya hak adalah menjadi tanggungjawap pelatih untuk terus berlatih.

Dipihak jurulatih juga terus menambah ilmu untuk tahu dan mempratikkan untuk mahir yang akhirnya menjadi haknya. Tak gitu?

Namun begitu, hak mutlak kepunyaan Allah belaka ... kita cuma meminjam dan menyampaikan amanahNya saje.

Wednesday, March 11, 2009

PPSMI

Hari Isnin lepas, aku berborak dengan seorang makcik... citernya berkisar PPSMI. Iyelah makcik ni punya pandangan, "kan ke bagus English... nanti ramai boleh cakap English"

Aku cakap, "cakap English memang lah bagus tapi bukan untuk belajar Maths dan Sains, makcik". "La kenapa pulak macam tu, Din, aku ingat orang sekolah tinggi mesti setuju?", tanya makcik.

"Gini makcik, cuba saya cakap Arab ajar makcik camno nak buat Haji dan Umrah? Agak2 makcik la... paham ke?! Boleh ke makcik paham hingga mampu menunaikan ibadah itu", tanya aku.

"Tentulah makcik tak paham ... sket2 boleh kot", gelak makcik tu.

"Kalau saya terangkan makcik dalam bahasa Melayu, tentu senang makcik fahamkan?! Tentulah ada yang makcik kena ingat atau hafal dalam bahasa Arab tetapi untuk pemahaman mestilah saya terangkan dalam bahasa yang makcik faham" terang aku lagi. Mengangguk makcik tu...

"Serupalah juga dengan Maths dan Sains ... ilmunya untuk difaham bukan dihafal dan ada bahasa Maths yang kena ikut English tu ..biarlah! Yang penting anak2 kita faham cara nak menyelesaikan masalah. Sekarang ni kita tambah masalah untuk mereka faham masalah... walaupun mereka pandai Maths tak semesti mereka boleh buat pasal mereka tak paham masalah dalam bahasa English" kata aku.

"Katalah saya ambik anak Cina yang memang terror dalam Maths tapi belajar dalam bahasa Cina... pastu bagi dia soalan dalam bahasa Melayu ke English ke Urdu ke ... makcik rasa dia terror jawap tak?!"

Tersenyum makcik sambil berkata,"barulah faham makcik nape ramai sanggup berdemo aritu".

English aku memang hampehh masa zaman sekolah atau "U" dulu tapi 3/4 dunia aku dah sampai sekarang ... pelan2 kayuh English power dari mat salleh lain. (perasan la jugak).

Aku pun perasan gak anak mat salleh yang English ..pus pas pus pas tu pun tak reti jawap soalan Maths dalam bahasa English yang anak aku leh jawap andainya aku translate dalam bahasa Melayu.

Aku ada sembang dengan seorang pakcik baru2 ni... dia heran anak dia tak pernah pass Maths tetiba dapat A dalam UPSR ... bangga bebenor pakcik tu.
Ntah nape aku terasa jika markah lulus turun sampai 20 ... tentu ramai yang lulus dan dapat A kan?!

Tuesday, March 10, 2009

Tak faham atau kurang ajar

Pada kelas yang lepas, 2 pelatih baru aku membawa kawan mereka untuk melihat sessi latihan. Katanya dia juga Taekwondo cuma dari aliran sekolah bertalipinggang merah. Yang aku agak "marah", dia yang sering menganggu kawan2nya semasa aku mengajar.


Tapi aku tengok aje... walaupun agak bengang!


Ntah macamana tetiba budak itu bertanya pada aku sambil memegang pisau (pisau latihan) menunjuk ke muka aku.


Pucuk dicita ulam mendatang ... seolah bola tanggung yang menanti pukulan smash dari aku...


Untuk pertama kalinya tanpa belas kasihan aku 'menerbangkan' tubuhnya yang jauh lebih besar dariku ke lantai. Aku lihat wajahnya yang nak kata biru pun iye hijau pun iye.. ditoreh tak berdarah!!


"Sir ada beratus teknik pisau... nak tengok teknik lain?!" tanya aku. Dia cuma mengeleng dan duduk agak jauh sambil mendiamkan diri.


Bukan niat nak menunjuk cuma aku rasakan kekadang adalah perlu untuk kita mengajar seseorang mengikut keinginan dia untuk diajar. Betul tak?!


Baca ni dari Adam TKD juga tentang soalan cepu'k emas.

Monday, March 9, 2009

Sri Integrasi Al-Amin

Alhamdulillah bermula tanggal 6 March 2009, kelab Taekwondo Sri Integrasi Al-Amin bermula. Kelas ini di bawah bimbingan Ustaz Azim.

Hampir 2 bulan juga untuk aku membuat keputusan mengambil semula Al-Amin. Sebenarnya kelas Al-Amin telah aku mulakan pada February 2007. Pada akhir October 2007 pelatih dari Al-Amin seramai 34 orang dan latihan diadakan seminggu sekali.

Pada tahun 2008, atas komitmen kerja terpaksa aku serahkan kelas ini kepada salah seorang sahabat yang kebetulan "full-time" instructor. Pada perkiraan aku, pastinya kelas ini akan bertambah maju kerana instructor yang mengajar itu "do training for living". Mulanya kelas itu berjalan lancar hinggalah aku mendapat tahu dari parents (yang anak mereka di Al-Amin) tentang kelas yang hampir pupus itu.

Terpaksa aku mengadap guru besar sekolah yang juga teramat malu dengan situasi yang dihadapi tambahan pula itu sekolah swasta. Jumlah pelatih pada akhir tahun 2008 ialah 4 orang. Sardisnya!!

Harap 2009 ini akan memberi sinar baru untuk Al Amin ...

Thursday, March 5, 2009

Hepi besday, Hakim

26 Feb bersamaan dengan 1 Rabiulawal ...

Hepi besday Hakim, anak ke-3 aku dah masuk 6 tahun ... gambar itu diambil di Taska Nur Ilmiah, Bukit Sentosa. Kali ini dia yang minta buatkan kat taskanya, pagi2 lagi aku kena gi cari kek dan hadiah2 yang yang diberikan buat teman2nya.

Kebetulan, 26 Feb bersamaan 1 Rabiulawal ... Anniversary 12 tahun.

Dan sahabat baik aku, Sulaiman start kerja baru ... murah rezeki tu Man.
Bila nak pekena nasi Arab ... Lamb Mandy?!

Tarikh memain peranan penting dalam kehidupan manusia... tak kisah samada bulan Hijrah atau Masihi atau apa saje yang berkaitan dengannya. Teringat aku pada 2 orang sahabat aku yang sangat berlainan karektor, Dins yang sangat mengingati tarikh2 pentingnya dan Maarop yang tak penah ingat semua itu.

Cuma aku harap Maarop akan cuba mengingat tarikh besday isterinya dan Dins tak lupa tarikh besday isterinya ... maklumlah dah lama kawin! he he he

Aku lak memang suka hafal nombor tapi tak penah beli nombor!!

Monday, March 2, 2009

Keazamanmu vs kemampuanku ...

"Sir, kami semua dah sepakat nak extra kelas untuk dewasa. Bayar lebih pun tak pe!!", kata abang Anwar. Aku kira pastinya dia mewakili sahabat2 yang lain dalam kelas dewasa.

Ini merupakan kali kedua dia syorkan kepada aku... terimakasih banyak2 dan aku amat menyanyungi keazaman mereka ini. Cuma buat masa ini aku tak mampu menunaikannya... antaranya, aku belum mempunyai jurulatih yang mencukupi yang dapat cover during week day. Aku tak mahu kelas diadakan hanya sekadar melepas batuk ditangga! Minggu ini ada ... minggu depan ntah kan ada ke tidak...

Disamping itu, muslimat Bukit Sentosa juga telah menyatakan keinginan untuk kelas dewasa wanita... dalam fikiran aku, sapa yang boleh mengajar eik?! Bila ... may be Sabtu dan Ahad pagi la?! Masih belum terjawap oleh ku. Fening la...

Sri Integrasi Al-Amin ...

Aku telah menolak kelas ini hanya kerana aku tak mampu mengendalikannya semasa hari kerja ... tetapi atas perbincangan aku, Ustaz Azim dan Ustazah Norliza (gurubesar) akhirnya aku menerima Kelab Taekwondo Al-Amin dengan beberapa syarat. Alhamdulillah begitu lah persepakatan bersama. Kelasnya setiap Jumaat 4.00 petang.

Cuma yang dapat aku nyatakan disini ... terimakasih buat teman2 yang membantu ku, pelatih2 yang mempunyai keazaman yang tinggi baik kanak2 (dan ibubapa) mahupun dewasa (suami dan isteri) ...

Dan setiap minggu ada sahaja pelatih baru mendaftar ...terpaksalah aku memikirkan kualiti vs kuantiti pula ...